Problemi me mitet


Mitet e Shëndetit Mendor

Fatkeqësisht, shumë njerëz i keqkuptojnë ose diskriminojnë ata që kanë gjendje të shëndetit mendor dhe çrregullime të përdorimit të substancave. Ky diskriminim shpesh bazohet në perceptime shoqërore negative, të pavërteta dhe të dëmshme. Këto stereotipa parandalojnë njerëzit që të marrin ndihmën e nevojshme dhe zvogëlojnë aftësinë e tyre për të qenë të shëndetshëm mendërisht.

Këtu janë disa mite dhe fakte rreth sëmundjes mendore dhe disa këshilla për t’ju ndihmuar të promovoni më mirë shëndetin mendor.

Miti: Njerëzit me kushte të shëndetit mendor janë të rrezikshëm.

Fakt : Shumica dërrmuese e njerëzve me një gjendje të shëndetit mendor nuk kanë më shumë gjasa të jenë të dhunshëm sesa ata pa ndonjë gjendje. Njerëzit me sëmundje të rëndë mendore, si skizofrenia, kanë mbi 10 herë më shumë gjasa të jenë viktima të krimit të dhunshëm sesa njerëzit në popullatën e përgjithshme 1. Nuk ka asnjë arsye për të pasur frikë nga dikush me sëmundje mendore vetëm për shkak të diagnozës.

Miti: Njerëzit me gjendje të shëndetit mendor janë të papërgjegjshëm ose dembelë.

Fakt : Shumë shpesh ne gabimisht ua atribuojmë përtacinë njerëzve që kanë gjendje të shëndetit mendor si depresioni ose ankthi që prishin aftësinë e tyre për të punuar dhe të jenë aktiv. E vërteta është se sëmundja mund ta bëjë më të vështirë për dikë që të kujdeset për nevojat e përditshme si puna, shkolla ose pastrimi 2. Ne nuk duhet ta quajmë këtë dembelizëm, ashtu si nuk do ta quanim dikë dembel që qëndron në shtrat me grip. Nëse e quajmë dikë dembel, e bëjmë për ta larguar, jo për ta kuptuar.

Miti: Njerëzit me gjendje të shëndetit mendor janë të dobët.

Fakt : Problemet e shëndetit mendor nuk kanë asnjë lidhje me të qenit i dobët dhe shumë njerëz kanë nevojë për ndihmë për tu bërë më mirë. Dobësia nuk shkakton kushte të shëndetit mendor. Përkundrazi, ato janë shkaktuar nga faktorë biologjikë, mjedisorë dhe gjenetikë 2 , 3. Ju ndoshta e njihni dikë me një sfidë të shëndetit mendor dhe as nuk e kuptoni, sepse shumë njerëz me kushte të shëndetit mendor janë anëtarë shumë aktivë, produktivë të komuniteteve tona.

Miti: Njerëzit me kushte të shëndetit mendor mund ‘thjesht të ndalojnë’ ose ‘të dalin jashtë tij’.

Fakt : Isshtë e vërtetë që njerëzit me gjendje të shëndetit mendor mund të përmirësohen dhe shumë shërohen plotësisht. Sidoqoftë, kjo nuk ndodh brenda natës ose thjesht duke qenë i gatshëm mendërisht të bëhen më mirë. Shërimi mund të përfshijë ilaçe, terapi ose trajtime të tjera, dhe shpesh përfshin një kombinim të këtyre 2 , 3.

Secili prej nesh mund të luajë një rol aktiv në dhënien fund të perceptimeve negative që lidhen me kushtet e shëndetit të sjelljes. Duke mësuar më shumë, ju mund të bëni një ndryshim në promovimin e mirëqenies mendore!

Flisni Hapur Për Shëndetin Mendor

Mos kini frikë të flisni me ata në jetën tuaj për këto kushte. Nëse keni një gjendje shëndetësore të sjelljes, tregohuni të hapur për historinë tuaj. Kjo mund të ftojë të tjerët të zotërojnë dhe të ndajnë përvojat e tyre, gjë që ndihmon në uljen e turpit që lidhet me të pasurit e këtyre kushteve. Ndarja e historisë suaj mund të ketë një ndikim të pabesueshëm, pozitiv. Ju mund t’i siguroni dikujt tjetër guxim dhe forcë për të dalë përpara dhe për t’i hapur dyert për të ndjekur një rrugë drejt rimëkëmbjes.

Edukoni veten për shëndetin mendor

Përfitoni nga çdo mundësi për të mësuar për të fituar më shumë informacion në lidhje me kushtet e shëndetit mendor. Ju mund të mësoni më shumë rreth secilës gjendje duke vizituar:

Ju do të gjeni shumë burime të tjera në këtë faqe në internet, përfshirë këto module online që do t’ju japë një përmbledhje themelore të shumë prej këtyre kushteve shëndetësore të sjelljes.


Burimet

1 MentalHealth.gov – Mitet dhe faktet e shëndetit mendor
https://www.mentalhealth.gov/basics/mental-health-myths-fact

2. Institutet Kombëtare të Shëndetit (SH.B.A.); Studimi i Kurrikulës së Shkencave Biologjike. Seria e Shtesave të Kurrikulës NIH[Internet]. Bethesda (MD): Instituti Kombëtar i Shëndetit (SH.B.A.); 2007 Informacion rreth sëmundjes mendore dhe trurit.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20369/

3 MentalHealth.gov – Çfarë është Shëndeti Mendor?
https://www.mentalhealth.gov/basics/what-is-mental-health

Talk to Someone Now Bisedoni me dikë tani Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Teksti

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now