Çrregullimi bipolar

Dy burra me pamje të ngjashme ulen në shtrat. Një burrë me kokë në duar, një burrë duke buzëqeshur.

Çrregullimi bipolar është një gjendje e shëndetit mendor. Njerëzit me çrregullime bipolare kanë ndryshime të humorit, nga ndjenja e jashtëzakonshme e lumtur ose e lartë (maniak) ose ndjenja tepër e ulët dhe e depresionuar. Këto ndryshime të humorit ndodhin pavarësisht se çfarë po ndodh në jetën e një personi. Ndryshimet në gjendjen shpirtërore madje mund të përzihen në mënyrë që një person të ndihet maniak dhe i dëshpëruar në të njëjtën kohë. Ndryshimet e humorit mund të zgjasin ditë deri në muaj, apo edhe vite dhe mund të ndikojnë në të menduarit, funksionimin dhe aktivitetet e përditshme të njerëzve. Studimi i Barrës Globale të Sëmundjeve në 2013 zbuloi se Bipolari I dhe II ndodhin në rreth 1.2% të popullsisë 1 Me

Shkaku i saktë i çrregullimit bipolar është i panjohur, por gjenetika, mjedisi, struktura e trurit dhe kimia mund të luajnë një rol. Rezultatet nga studimet e hulumtimit kanë treguar se njerëzit që kanë një të afërm të shkallës së parë me këtë gjendje, si një prind ose vëlla ose motër, kanë më shumë gjasa të kenë çrregullim. Edhe pse njerëzit me prind ose motër me çrregullime bipolare kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë vetë çrregullimin, shumica e njerëzve me një histori familjare të çrregullimit bipolar nuk do të zhvillojnë sëmundjen. Faktorët e mjedisit të tillë si stresi dhe trauma gjithashtu ndoshta ndikojnë në zhvillimin e çrregullimit bipolar.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të çrregullimit bipolar


Mania

 • Impulsiviteti
 • Llafazani
 • Energji e larte
 • Pagjumësia ose periudhat e energjisë jashtëzakonisht të lartë
 • Eufori
 • Irritimi
 • Mërzia ose zemërimi
 • Pakujdesia

Depression

 • Humor i vazhdueshëm i trishtuar, i shqetësuar ose “bosh”
 • Humbja e energjisë
 • Mungesa e përqendrimit
 • Ndjenjat e fajit, pavlefshmërisë ose pafuqisë
 • Ndjenjë agjitacion ose nervozizëm
 • Rritja e ndjenjës së fajit
 • Ndryshimet në oreks ose gjumë – rriten ose ulen
 • Mungesa e interesit për aktivitete të kënaqshme më parë
 • Ndjenjat e shpresës
 • Ndjenjat dhe mendimet e dëshirës për të vdekur
 • Vetëdëmtimi ose sjellja vetëvrasëse

Ngjashëm me kushtet e tjera të shëndetit mendor si depresioni dhe ankthi , nuk ka test të veçantë të gjakut ose studim të imazhit që mund t’i tregojë dikujt nëse ata kanë çrregullim bipolar. Takimi me një profesionist dhe diskutimi i simptomave është hapi i parë drejt një diagnoze. Gjendja mund të jetë konfuze dhe e dhimbshme për ata që jetojnë me të, si dhe për të dashurit e tyre. Për fat të mirë, ka trajtime dhe mundësi të tjera për të ndihmuar njerëzit të menaxhojnë gjendjen.

Elementi më i rëndësishëm për një person që të ecë përpara me gjendjen është shpresa. Shpresa është ndjenja se ekziston një e ardhme e arritshme dhe se është e mundur të arrihet kjo e ardhme. Disa ditë, një person me çrregullim bipolar mund të jetë në gjendje të ndihet me shpresë më vete. Të tjerëve, ata mund të kenë nevojë për mbështetjen ose ndihmën e një të dashur ose dikujt që kujdeset për ta për t’i kujtuar se kjo shpresë është e mundur.

Ndërsa nuk ka shërim për gjendjen, shumë që jetojnë me çrregullim bipolar janë në gjendje të ndjekin jetë të plotë, kuptimplote dhe të suksesshme. Të jetosh me sukses me këtë çrregullim kërkon një numër aftësish, si puna për të qëndruar të lidhur me të tjerët, qëndrimi i përditësuar me arsimin lidhur me gjendjen dhe trajtimin dhe krijimin e një rutine të shëndetshme.

Nëse keni vështirësi në qasjen në kujdes ose nëse keni probleme me planin tuaj shëndetësor, Departamenti i Sigurimeve në Teksas dhe Zyra e Ombudsmanit të Komisionit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore në Teksas mund të jetë në gjendje të ndihmojë. Ato gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të mësoni më shumë rreth të drejtave tuaja.


Burimet

 1. Ferrari AJ, Stockings E, Khoo JP, et al. Prevalenca dhe barra e çrregullimit bipolar: gjetjet nga Studimi Global i Barrës së Sëmundjeve 2013. Çrregullimi bipolar. 2016; 18: 440-50.
  https://onlinelibrary.wiley.com/servlet/linkout?suffix=null&dbid=8&doi=10.1111%2Fbdi.12609&key=27566286
Burimet e çrregullimit bipolar

Mësoni më shumë rreth çrregullimit bipolar dhe kushte të tjera shëndetësore të sjelljes në Qendrën tonë të eLearning. Kurset e shpejta, informative janë krijuar për t’ju pajisur me njohuri, burime dhe shpresë për të ardhmen – për veten tuaj ose për dikë tjetër që ju intereson.

Vizitoni Qendrën eLearning

Talk to Someone Now Bisedoni me dikë tani Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Teksti

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now