Të moshuarit

Burri i vjetër i ulur në divan me kallam para tij ndërsa i riu përkulet me duart mbi supet e tij

Procesi i plakjes mund të jetë shpërblyes dhe sfidues. Kjo periudhë kohore në jetë mund të kalohet duke shijuar pensionin, pushimet, hobet ose më shumë kohë me familjen. Ndërsa shumë mezi presin vitet e tyre të arta, të rriturit e moshuar gjithashtu mund të përballen me shqetësime të rëndësishme shëndetësore, luftë me stabilitetin financiar ose sfida të shëndetit të sjelljes.

Një pjesë e plakjes po kalon nëpër ndryshime dhe përvoja të ndara nga të tjerët në të njëjtën fazë të jetës. Ndryshimet si pensioni mund të hapin dyert për ndjekje të reja, por gjithashtu mund të jenë mjaft stresuese. Disa e kanë të vështirë të bëjnë rregullimet dhe të luftojnë me ndjenjat e paqëllimësisë ose të vetmisë.

Ndonjëherë, ndjenjat e vetmisë dhe dëshpërimit mund të çojnë në një shqetësim më serioz, si depresioni. Shumë njerëz supozojnë se depresioni është diçka që pritet kur të plakeni. Kjo nuk mund të jetë më larg nga e vërteta. Ndërsa njerëzit plaken, ata kalojnë nëpër ndryshime të vështira. Normalshtë normale që një person i moshuar të përjetojë trishtim, pikëllim ose periudha me energji të ulët, ashtu si shumë të tjerë. Sidoqoftë, disa do të përjetojnë ndjenja që zgjasin shumë më tepër sesa ndjenjat e përkohshme të trishtimit. Kliko këtu për të mësuar më shumë se si duket kjo.

Ndonjëherë, depresioni anashkalohet ose madje gabohet demenca Me Me depresionin dhe demencën, kryerja e detyrave të përditshme si pastrimi, gatimi dhe madje edhe veshja mund të bëhet tepër sfiduese për tu menaxhuar.

Critshtë shumë e rëndësishme që të moshuarve t’u jepen teste të plota diagnostikuese nga profesionistë të duhur mjekësorë. Personat e moshuar mund të përfitojnë nga të dashurit e tyre që avokojnë në emër të tyre për trajtimin më të mirë të mundshëm dhe mundësitë e kujdesit kur dyshohet për çmenduri ose depresion. Gjithashtu, mbajtja e shëndetit fizik dhe qëndrimi aktiv mendërisht dhe shoqërisht mund të ketë një përfitim të rëndësishëm reciprokisht për mendjen dhe trupin.

Abuzimi me Pleqtë

Të rriturit që janë 65 vjeç ose më të vjetër mbrohen nga ligji i Teksasit nga abuzimi. Abuzimi me të moshuarit mund të përfshijë abuzim fizik, abuzim seksual, shfrytëzim, abuzim emocional dhe/ose abuzim psikologjik. Është e rëndësishme që të njohin shenjat të këtyre llojeve të ndryshme të abuzimit, kështu që nëse i shihni që po ndodhin, mund t’i raportoni autoriteteve përkatëse.

Nëse dyshoni se po ndodh abuzimi me të moshuarit, ju lutemi raportoni në Departamentin e Shërbimeve të Mbrojtjes së Familjes duke telefonuar në linjën telefonike 24-orëshe të abuzimit pa pagesë në 1-800-252-5400 nga kudo në Shtetet e Bashkuara për të raportuar abuzimin ose neglizhimin që ndodhi në Teksas. Ju gjithashtu mund të raportoni online Me

Për të mësuar më shumë rreth parandalimit të abuzimit me të moshuarit, vizitoni http://www.dfps.state.tx.us/Everyones_Business/default.asp Me

Talk to Someone Now Bisedoni me dikë tani Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Teksti

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now