Psychosis

Gruaja që mban gjunjët në gjoks duke shikuar lart në tavan.

Psikoza i referohet një gjendje shpirtërore që përfshin konfuzion midis asaj që është e vërtetë dhe asaj që nuk është e vërtetë. Psikoza mund të prekë të pesë shqisat e një personi, sjelljen dhe emocionet e tij. Gjatë një periudhe psikoze, mendja humbet disa kontakte me realitetin. Një person mund të ketë përvoja që janë konfuze dhe të frikshme jo vetëm për veten e tyre, por edhe për ata që i rrethojnë.

Simptomat e psikozës ndryshojnë, por dy simptoma të zakonshme janë halucinacionet dhe iluzionet. Dikush që ka një halucinacion do të dëgjojë, ndiejë, shohë, nuhasë ose shijojë diçka që në të vërtetë nuk po ndodh në realitet. Halucinacionet, megjithëse nuk janë të bazuara në realitet, janë reale për individin që i ka, kështu që mund të jenë shumë të frikshme dhe prishëse për jetën. Një mashtrim është kur një person mban një besim të fortë në diçka që shoqëria përgjithësisht do ta njihte si të pavërtetë ose jo të bazuar në realitet. Këto besime mund të jenë të frikshme, konfuze dhe prishëse të jetës së përditshme për individin dhe ata përreth tyre.

Psikoza në përgjithësi ndodh për shkak të një kombinimi të gjenetikës dhe përvojave të jetës së një personi. Ngjarjet stresuese, përdorimi i substancave, apo edhe kushtet shëndetësore fizike (Demenca, Parkinsoni, etj.) Mund të shkaktojnë psikozë për disa individë. E Instituti Kombëtar për Shëndetin Mendor raporton se deri në tre nga çdo 100 njerëz do të përjetojnë një episod të psikozës në jetën e tyre 1 Me Ndonjëherë përvojat ekstreme mund të shkaktojnë një periudhë të shkurtër psikozash për dikë që zgjat vetëm disa ditë, pastaj nuk përjetohet kurrë më. Për të tjerët, psikoza mund të jetë një tipar i një gjendjeje të shëndetit mendor siç është; skizofreni, çrregullim skizoafektiv, çrregullim bipolar (i quajtur më parë depresion maniak), dhe depresioni i madh .

Skizofrenia

Skizofrenia është një gjendje specifike e shëndetit mendor në të cilën ndodhin simptomat e psikozës. Këto simptoma mund të vijnë e të shkojnë dhe shpesh ndihmohen nga ilaçet. Përveç halucinacioneve dhe iluzioneve, njerëzit që jetojnë me skizofreni mund të përjetojnë gjithashtu interes të ulët dhe motivim për të bërë gjëra, vështirësi në shfaqjen ose interpretimin e emocioneve, ose tërheqje nga aktivitetet shoqërore dhe marrëdhëniet. Simptomat njohëse gjithashtu përjetohen nga individë që jetojnë me skizofreni, të tilla si aftësia e dobët për të marrë vendime, përqendrimi në detyra dhe përdorimi i informacionit menjëherë pasi të mësohet.

Simptomat e skizofrenisë zakonisht zhvillohen midis moshës 16 dhe 30 vjeç 2 Me Nuk ka një shkak të njohur të skizofrenisë, por studiuesit besojnë se gjenet dhe ndërveprimi i tyre me mjedisin e një individi luajnë një rol në zhvillimin e sëmundjes, si dhe balancat e ndryshme të kimikateve në tru.

Çrregullimi psikotik i shkaktuar nga substancat

Një shkak tjetër i psikozës është nga përdorimi i barnave dhe alkoolit, i quajtur çrregullim psikotik i shkaktuar nga substancat. Kjo gjendje shkakton simptoma si halucinacione dhe iluzione. Në shumicën e rasteve, përvoja e këtyre simptomave është afatshkurtër, zgjat vetëm orë ose ditë. Në raste të rralla, përdorimi i rëndë dhe afatgjatë i një ilaçi mund të shkaktojë psikozë që zgjat për muaj ose vite, shumë kohë pasi ilaçi të jetë larguar nga trupi. Trajtimi për psikozën e shkaktuar nga substancat përfshin trajtim të menjëhershëm, përfshirë shtrimin në spital dhe kujdesin afatgjatë, shpesh në një mjedis banimi dhe duke përdorur ilaçe dhe terapi të sjelljes.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të psikozës


Jo të gjithë që përjetojnë psikozë do të kenë të njëjtat simptoma. Disa individë do të përjetojnë disa, ndërsa të tjerët mund të përjetojnë të ndryshëm.

  • Halucinacione – dëgjimi, shikimi, prova, nuhatja, ndjenja e gjërave që nuk janë reale
  • Deluzione – besime ose ide që nuk janë të vërteta (dmth. Të besosh se ato janë një figurë historike)
  • Mendime ose ide të pazakonta
  • Lëvizjet e pazakonta të trupit
  • Vështirësia e përqendrimit ose plotësimit të detyrave
  • Shprehja e reduktuar e emocioneve
  • Humbja e interesit për aktivitete / socializim
  • Fjalim jo koherent ose i ngatërruar
  • Dyshimi i të tjerëve
  • Higjiena e dobët personale, orari i gjumit ose zakonet e të ngrënit

Trajtimi i psikozës dhe skizofrenisë

Shumë opsione trajtimi përfshirë ilaçe, trajnime të aftësive, psikoterapi dhe mjedise rezidenciale të trajtimit janë në dispozicion për njerëzit që përjetojnë psikozë ose që jetojnë me skizofreni. Shërimi i plotë nga psikoza është i mundur, në varësi të asaj që e shkaktoi atë, dhe shpresa është gjithmonë një mundësi pavarësisht nga gjendja e një personi. Hulumtimet tregojnë se nëse një person merr ndihmën e duhur brenda vitit të parë të episodit të tij të parë të psikozës, si p.sh kujdes i specializuar i koordinuar , ka një shans më të mirë që ata të mësojnë të menaxhojnë sëmundjen dhe të jetojnë një cilësi më të lartë të jetës.

Nëse keni vështirësi në qasjen në kujdes ose nëse keni probleme me planin tuaj shëndetësor, Departamenti i Sigurimeve në Teksas dhe Zyra e Ombudsmanit të Komisionit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore në Teksas mund të jetë në gjendje të ndihmojë. Ato gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të mësoni më shumë rreth të drejtave tuaja.


Burimet

1 Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor: Të Dhënat: Psikoza e Episodit të Parë.
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/schizophrenia/raise/fact-sheet-first-episode-psychosis.shtml

2 Fondacioni i Trurit dhe Sjelljes: Çfarë është Skizofrenia?
https://www.bbrfoundation.org/what-is-schizophrenia-signs-symptoms-treatments#:~:text= %20such% 20 të tilla si 20 Halucinacione %20hallucinations% dhe, fëmijëri %2Donset% 20skizofreni %20is% 20rritje

Burimet psikozë-skizofreni

Mësoni më shumë rreth Psikozës dhe Skizofrenisë dhe kushte të tjera shëndetësore të sjelljes në Qendrën tonë të eLearning. Kurset e shpejta, informative janë krijuar për t’ju pajisur me njohuri, burime dhe shpresë për të ardhmen – për veten tuaj ose për dikë tjetër që ju intereson.

Vizitoni Qendrën eLearning

Talk to Someone Now Bisedoni me dikë tani Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Teksti

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now