Adoleshentët

Vajza adoleshente që shikon nga kamera me dorën në gojë

10-20% e adoleshentëve globalisht përjetojnë gjendje të shëndetit mendor 1 Me

Çështjet e shëndetit mendor tek adoleshentët janë më të zakonshme nga sa mendojnë njerëzit – për fat të mirë, shumica e tyre janë shumë të shërueshme! Rreth 10-20% e adoleshentëve në nivel global përjetojnë gjendje të shëndetit mendor, por shumë prej tyre mbeten të nën -diagnostikuar dhe të pa trajtuar 1 Me

Mos adresimi i kushteve të shëndetit mendor të adoleshentëve ndikon në jetën e mëvonshme, duke dëmtuar shëndetin fizik dhe mendor dhe duke kufizuar mundësitë për të bërë jetë të kënaqshme si të rritur. Njohja e shenjave të çështjeve të shëndetit mendor dhe marrja e hapave që janë të duhura për ju ose një të dashur mund të sjellë një ndryshim pozitiv të qëndrueshëm.

It’sshtë e qartë se çështjet e shëndetit mendor janë një fushë urgjente e nevojës për adoleshentët. Shumë nga këto çështje duken dhe ndihen njësoj në vitet e adoleshencës siç duken në moshën e rritur. Depression dhe ankthi janë dy çështje të shëndetit mendor me shenja të qëndrueshme midis adoleshentëve dhe të rriturve.

Një studim i cituar nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) zbuloi se: 7.1% e fëmijëve të moshës 3-17 vjeç (afërsisht 4.4 milion) kanë diagnostikuar ankth dhe 3.2% e fëmijëve të moshës 3-17 vjeç (afërsisht 1.9 milion) kanë diagnostikuar depresionin 2 Me

7.1 %
e fëmijëve të moshës 3-17 vjeç kanë diagnostikuar ankth 2 Me

3.2 %
e fëmijëve të moshës 3-17 vjeç kanë diagnostikuar depresion 2 Me

Ekzistojnë disa çrregullime të shëndetit mendor që fillojnë dhe / ose janë më të zakonshme gjatë viteve të adoleshencës. Këto përfshijnë çrregullime të ngrënies, Çrregullim të Hiperaktivitetit të Deficitit të Vëmendjes (ADHD) dhe dëmtim të vetvetes.

Pavarësisht nga çrregullimi specifik i shëndetit mendor, sa më herët të jetë pikasur dhe adresuar, aq më i efektshëm mund të jetë trajtimi.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të çështjeve të shëndetit mendor në adoleshentë


Shenjat dhe simptomat e çrregullimeve të shëndetit mendor në adoleshentë do të varen nga çrregullimi specifik, por ka disa shenja të përgjithshme për të kërkuar duke përfshirë:

  • Ndryshimet në gjumë dhe / ose oreks (shumë ose shumë pak)
  • Humbja e interesit për gjërat që dikur ishin argëtuese ose interesante
  • Izolimi dhe qëndrimi vetëm më shpesh
  • Kanë kaluar pjesën më të madhe të kohës duke menduar ose duke folur për peshën ose trupin e tyre
  • Angazhimi në vetëlëndim si prerja ose djegia

Rinia në tranzicion-moshë (TAY) Shëndeti Mendor

Rinia e Moshës së Tranzicionit (TAY) përfshin të rinj dhe të reja, 16-25 vjeç, të cilët mund të kalojnë nga strehimi kujdestar ose objektet e paraburgimit për të mitur, të rinjtë që mund të kenë ikur nga shtëpia ose kanë braktisur shkollën dhe të rinjtë me aftësi të kufizuara ose sfidat e shëndetit mendor.

Shërbimet e shëndetit mendor të fëmijëve dhe të rriturve mund të mos ofrojnë mbështetjen e duhur të nevojshme nga TAY gjatë kësaj periudhe të zhvillimit dhe hyrjes në moshën e rritur.

Shërbime të tilla si trainimi i punës, aftësitë e pavarura të jetesës, mbështetja për strehimin dhe shërbimet e integruara të shëndetit mendor dhe përdorimit të substancave shpesh u ofrohen të rinjve në moshën në tranzicion. Qëllimi i këtyre mbështetjeve është të ndërtojnë aftësitë dhe vetë-mjaftueshmërinë e nevojshme për të arritur qëllimet individuale të rimëkëmbjes, të shmangin rezultatet negative të tilla si të pastrehët ose burgosjet dhe kalimin me sukses në moshën e rritur.

Për më shumë informacion mbi shëndetin mendor të adoleshentëve, ju lutemi vizitoni:

TXT 4 HELP është një shërbim mbarëkombëtar, tekst-për-mbështetje 24-orësh për adoleshentët në krizë. Thjesht shkruani fjalën “i sigurt” dhe vendndodhjen tuaj aktuale (adresa, qyteti, shteti) në 4HELP (44357) Me Brenda sekondave, do të merrni një mesazh me sajtin më të afërt të Vendit të Sigurt dhe numrin e telefonit për agjencinë lokale të të rinjve. Për ndihmë të menjëhershme, përgjigjuni me “2chat” tekstit në mënyrë interaktive me një këshilltar të trajnuar.

Shëndeti mendor i përgjithshëm për adoleshentët

Burimet për çrregullimet specifike të shëndetit mendor në adoleshencë:


Burimet

1 OBSH – Shëndeti Mendor i Adoleshentëve.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-mental-health

2. Ghandour RM, Sherman LJ, Vladutiu CJ, et al. Prevalenca dhe Trajtimi i Depresionit, Ankthit dhe Problemeve të Sjelljes në Fëmijët në SHBA. J Pediatër. 2019; 206: 256-267.e3.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30322701/

Talk to Someone Now Bisedoni me dikë tani Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Teksti

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now