Stresi dhe jetesa e shëndetshme

Personi i shtrirë në shpinë, duke mbuluar fytyrën me duar

Stresi është mënyra se si truri dhe trupi ynë i përgjigjen kërkesave. Çdo lloj ngjarjeje, qoftë pozitive apo negative, mund të shkaktojë stres, dhe stresi është një pjesë e jetës së secilit në një farë mase. Stresi zakonisht mendohet si i dëmshëm, por në fakt, jo i gjithë stresi është i keq. Për shembull, mund t’i motivojë njerëzit të kryejnë detyra të vështira.

Stresi ndikon shumë më tepër sesa vetëm në mënyrën se si ndihemi. Mund të ndikojë edhe në shëndetin tonë fizik. Një shembull i kësaj është migrena, ose “dhimbje koke në stres”. Stresi gjithashtu mund të ndikojë në oreksin tonë, gjumin, të rrisë presionin e gjakut, dhe shumë më tepër. Stresi afatgjatë ose kronik mund të ndikojë në sistemin tonë kardiovaskular, imun, tretës dhe gastrointestinal. Për fat të mirë, ka shumë mënyra të ndryshme për të përballuar stresin. Disa mund të punojnë më mirë për ju sesa të tjerët, por të gjithë mund të na ndihmojnë të trajtojmë stresin në një mënyrë të shëndetshme.

Disa gjëra të thjeshta që mund të bëni kur ndiheni të stresuar përfshijnë:

  • Të flasësh me dikë për atë që po ndjen
  • Lidhja me njerëzit që ju interesojnë dhe që kujdesen për ju
  • Të bësh diçka argëtuese
  • Të qenit aktiv fizikisht
  • Duke u përpjekur të fle mjaftueshëm
  • Të kesh një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar
  • Marrja e ajrit të pastër
  • Ndihma për të tjerët

Kjo është një listë e shkurtër dhe ka shumë mënyra të tjera për të trajtuar më mirë stresin. Shikoni këto burime të tjera.

Nëse menaxhimi i stresit në vetvete nuk mjafton, merrni ndihmë! Flisni me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor. Nëse zbuloni se stresi po ndikon negativisht në shëndetin ose marrëdhëniet tuaja të përgjithshme, ka shumë trajtime efektive.

Gjeni një ofrues

Talk to Someone Now Bisedoni me dikë tani Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Teksti

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now