Depression

Personi në gota me tabelë duke folur me gruan me duar nën mjekër

Çrregullimi depresiv, shpesh i referuar si depresion, është një gjendje komplekse. Isshtë më e komplikuar sesa të ndihesh i trishtuar ose thjesht të kalosh një kohë të vështirë. Depresioni është një gjendje e vërtetë e shëndetit mendor që ndikohet nga një kombinim faktorësh dhe duhet të merret seriozisht. Kur grupi i duhur i përbërësve bashkohen për dikë, simptomat e depresionit fillojnë dhe mund të jenë shkatërruese nëse nuk trajtohen.

Depresioni pas lindjes është një gjendje e zakonshme dhe potencialisht serioze e diagnostikuar zakonisht gjatë ose pas shtatzënisë. Sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG), “depresioni është një ndërlikim i zakonshëm i shtatzënisë me pasoja potencialisht shkatërruese nëse kalon i panjohur dhe i patrajtuar 1 Me

Gjatë periudhave depresive, njerëzit kanë ndjenja trishtimi, mpirje ose mungesë energjie që mund të zgjasin ditë, javë ose muaj. Njerëzit mund të përjetojnë ndryshime në gjumin, ushqimin ose rutinat e higjienës dhe mund të ndalojnë së bashku me miqtë ose të shkojnë në punë. Ata gjithashtu mund të zbulojnë se nuk janë më të interesuar për gjërat që i konsideronin të kënaqshme, të tilla si hobi. Njerëzit me depresion pas lindjes gjithashtu mund të përjetojnë mendime dhe ndjenja shqetësuese për foshnjën e tyre, të tilla si ndjenja e largësisë prej tyre, dyshimi në aftësinë e tyre për t’u kujdesur për ta dhe mendimi se dëmtojnë veten ose foshnjën e tyre 2 Me

Ndonjëherë, individët që përjetojnë një periudhë depresive mund të ndihen të pashpresë ose se jeta nuk vlen më, e cila mund të vijë me mendime vetëvrasëse. Importantshtë e rëndësishme të shikoni për mendimet vetëvrasëse tek njerëzit me këtë gjendje. Për më shumë informacion mbi vetëvrasjen, mund të vizitoni faqe vetëvrasje Me

Ka të ngjarë që ju të njihni dikë që ka depresion për shkak të asaj se sa e zakonshme është gjendja. Mbi 7% e popullsisë në SHBA ka përjetuar të paktën një episod depresiv të madh vitin e kaluar 4 Me Njohja e shenjave dhe simptomave të depresionit ju lejon të mbështesni ata në jetën tuaj që mund të jetojnë me këtë gjendje. Ju mund të jeni duke u përballur me depresionin vetë, ose mund të njihni dikë që është. Sido që të jetë, ndihma është në dispozicion.

Mbi
7 %

e popullsisë në SHBA ka përjetuar të paktën një episod të madh depresiv në vitin e kaluar.


1 5

gratë përjetojnë depresion pas lindjes gjatë jetës së tyre 3 Me

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të depresionit


Depresioni mund të ndikojë në individë ndryshe, por zakonisht simptomat ndikojnë në mënyrën se si ndiheni, mendoni dhe trajtoni aktivitetet e jetës së përditshme. Simptomat gjithashtu janë zakonisht të pranishme për më shumë se dy javë. Disa nga këto simptoma të zakonshme përfshijnë:

 • Humor i vazhdueshëm i trishtuar, i shqetësuar ose “bosh”
 • Humbja e energjisë
 • Mungesa e përqendrimit
 • Ndjenjat e fajit, pavlefshmërisë ose pafuqisë
 • Ndjenjë agjitacion ose nervozizëm
 • Rritja e ndjenjës së fajit
 • Ndryshimet në oreks ose gjumë – rriten ose ulen
 • Mungesa e interesit për aktivitete të kënaqshme më parë
 • Ndjenjat e shpresës
 • Ndjenjat dhe mendimet e dëshirës për të vdekur
 • Vetëdëmtimi ose sjellje vetëvrasëse

Trajtimi për depresionin

A terapist ose mjek mund të ndihmojë në ofrimin e opsioneve të trajtimit të tilla si psikoterapi , mjekim , ose ndryshimet e jetesës Me

Nëse keni vështirësi në qasjen në kujdes ose nëse keni probleme me planin tuaj shëndetësor, Departamenti i Sigurimeve në Teksas dhe Zyra e Ombudsmanit të Komisionit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore në Teksas mund të jetë në gjendje të ndihmojë. Ato gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të mësoni më shumë rreth të drejtave tuaja.


Burimet

1 Deklarata nga Kryetari i ACOG District IX (2020)
https://www.2020mom.org/acog-statement

2. CDC, Shëndeti Riprodhues, Depresioni Gjatë dhe Pas Shtatzënisë (2020)
https://www.cdc.gov/reproductivehealth/features/maternal-depression/index.html

3 Sipas shenjave vitale: Simptomat depresive pas lindjes dhe diskutimet e ofruesve rreth depresionit perinatal – Shtetet e Bashkuara, 2018 , CDC (2020)
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6919a2.htm?s_cid=mm6919a2_w

4 Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor: Statistikat e Depresionit.
https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/major-depression.shtml#part_155029

Burimet e depresionit

Mësoni më shumë rreth Depresionit dhe kushte të tjera shëndetësore të sjelljes në Qendrën tonë të eLearning. Kurset e shpejta, informative janë krijuar për t’ju pajisur me njohuri, burime dhe shpresë për të ardhmen – për veten tuaj ose për dikë tjetër që ju intereson.

Vizitoni Qendrën eLearning

Talk to Someone Now Bisedoni me dikë tani Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Teksti

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now