Suicide

Dy persona të ulur. Personi me dorën mbi shpatullën e njeriut, njeriu me duart që mbulojnë një pjesë të fytyrës.

Nëse ju ose dikush që njihni është në krizë tani, telefononi në 911, shkoni në spitalin më të afërt, ose telefononi linjën Kombëtare të Parandalimit të Vetëvrasjes duke dialing 988 si për anglisht ashtu edhe për spanjisht. Nëse je veteran, shtyp 1. Njerëzit që janë të shurdhër, të vështirë për të dëgjuar, ose kanë humbje dëgjimi mund të kontaktojnë Lifeline nëpërmjet TTY duke dialing 711 dhe pastaj 988. Ka njerëz të gatshëm dhe të gatshëm për t’ju ndihmuar ju ose të dashurin tuaj.

Përpjekjet për vetëvrasje nuk nxiten nga një motiv i vetëm për të gjithë. Për disa, vetëvrasja shihet si zgjidhja e vetme për dhimbjet kronike emocionale ose fizike. Herë të tjera, një person mund të ndihet i mbingarkuar dhe i paaftë për të zgjidhur ngjarjet negative të jetës. Për të tjerët, një përpjekje për vetëvrasje mund të jetë një mjet për t’u komunikuar të tjerëve vuajtjet e tyre të rënda dhe seriozitetin e nevojës së tyre. Shumë herë, një person që po mendon për vetëvrasje po jeton me një gjendje të shëndetit mendor, si p.sh depresioni ose çrregullim bipolar Me Të gjitha përpjekjet për vetëvrasje duhet të merren seriozisht dhe ndihma e duhur duhet kërkuar për personin.

Vetëvrasja është në rritje globalisht, duke shkaktuar gati një milion vdekje në vit. Shkalla e vetëvrasjeve është rritur me mbi 30% në 20 vitet e fundit, dhe në vitin 2016, vetëvrasja u bë shkaku i dytë kryesor i vdekjeve midis moshave 10-34 vjeç 1 Me Gjatë dekadës së fundit, përqindjet e fëmijëve të shtruar në spital për mendime ose sjellje vetëvrasëse janë dyfishuar.

Këto nivele në rritje të vetëvrasjeve i bëjnë thirrje secilit prej nesh t’i kushtojë më shumë vëmendje mënyrës se si njerëzit që ne njohim dhe duam po e përballojnë jetën. Vetëm për shkak se jeta e dikujt duket të jetë e mirë nga jashtë nuk do të thotë se gjithçka është mirë në momentet e tij më private.

Shenja paralajmëruese për vetëvrasje


Mund të përfshijë deklarata si:

 • “Unë dua të vras veten”
 • “Unë do të kisha vdekur”
 • “Ndihem e pashpresë”
 • “Nuk ka asnjë arsye për të jetuar”
 • “Unë vetëm dua që dhimbja të marrë fund”
 • “Unë jam shumë e një barrë”
 • “Ndihem i bllokuar”

Mund të përfshijë sjellje, të tilla si:

 • Kërkimi i aksesit në mjete për të vrarë veten (pilula, armë)
 • Përdorimi i rritur i alkoolit ose ilaçeve
 • Dhënia e pasurive të çmuara
 • Thirrja e të tjerëve për lamtumirë
 • Të flasësh ose të shkruash për vdekjen
 • Izolimi nga të tjerët
 • Tërheqja nga aktivitetet
 • Hulumtimi i mënyrave për të vdekur nga vetëvrasja

Nëse vini re se dikush po thotë deklarata si këto ose po fillon të përfshihet në këto sjellje, është e rëndësishme t’i pyesni ata se si po ecin. Fillimi i një bisede të hapur dhe pyetja drejtpërdrejt nëse dikush po mendon të vrasë veten nuk rrit shanset që dikush të bëjë vetëvrasje dhe kjo mund të shpëtojë jetën e tyre.

Nëse keni vështirësi në qasjen në kujdes ose nëse keni probleme me planin tuaj shëndetësor, Departamenti i Sigurimeve në Teksas dhe Zyra e Ombudsmanit të Komisionit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore në Teksas mund të jetë në gjendje të ndihmojë. Ato gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të mësoni më shumë rreth të drejtave tuaja.


Burimet

 1. CDC: NCHS Data Brief Nr. 309, qershor 2018
  https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db309.htm
Burimet e vetëvrasjes

Mësoni më shumë rreth Vetëvrasjes dhe kushte të tjera shëndetësore të sjelljes në Qendrën tonë të eLearning. Kurset e shpejta, informative janë krijuar për t’ju pajisur me njohuri, burime dhe shpresë për të ardhmen – për veten tuaj ose për dikë tjetër që ju intereson.

Vizitoni Qendrën eLearning

Talk to Someone Now Bisedoni me dikë tani Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Teksti

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now