Përdorimi i substancave

burrë në karrige para kompjuterit me ekran të zbrazët, libër shënimesh, filxhan kafe që mban kokën me dorën e djathtë

Çrregullimet e përdorimit të substancave mund të prekin njerëzit nga të gjitha sferat e jetës dhe të gjitha grupmoshat. Ato prekin si ata që kanë probleme me përdorimin e substancave ashtu edhe miqtë, familjen, kolegët dhe bashkëmoshatarët në jetën e tyre. E Sondazhi Kombëtar 2018 mbi Përdorimin dhe Shëndetin e Drogave raporton se rreth 20.3 milionë individë 12 vjeç e lart kishin një çrregullim të përdorimit të substancave në 2018 1 Me

Kur përdorim termin çrregullimi i përdorimit të substancave , ne po flasim për termin zyrtar për atë që zakonisht njihet në shoqëri si “varësi”. Jo të gjithë njerëzit që përdorin substanca kanë një çrregullim të përdorimit të substancave. Simptomat e çrregullimit të përdorimit të substancave mund të shkaktojnë probleme në sjellje, marrëdhënie dhe përgjigje emocionale.

Njerëzit që luftojnë me çrregullimin e përdorimit të substancave duhet të rrethohen nga njerëz me qëndrime dhe veprime mbështetëse. Kjo fillon me secilin prej nesh individualisht. Ne mund të jemi zëri i shpresës, inkurajimit dhe mbështetjes për njerëzit që luftojnë me përdorimin e substancave. Për ata që munden me probleme në lidhje me përdorimin e substancave, shpresa dhe shërimi janë të mundshme.

Trajtimi nuk ka të bëjë vetëm me zvogëlimin ose përfundimin e përdorimit të substancave. It’sshtë gjithashtu për një lëvizje afatgjatë drejt rimëkëmbjes. Rimëkëmbja është një proces ndryshimi ku njerëzit lëvizin drejt potencialit të tyre të plotë. Trajtimi shikon personin në tërësi dhe mënyrën se si ata mund të përmirësojnë cilësinë e jetës së tyre dhe të marrin pjesë në shoqëri në mënyra që janë domethënëse për ta. Shpresa dhe qëndrueshmëria janë të mundshme. Shpresa do të thotë të besosh se atje ku je sot nuk është aty ku do të jesh përgjithmonë. Rimëkëmbja është e ndryshme për çdo person dhe qëllimet e një personi nuk janë të tjetrit.

Shtrirja, shqyrtimi, vlerësimi dhe qendrat e referimit (OSAR) mund të jenë pika e parë e kontaktit për njerëzit që kërkojnë shërbime të trajtimit të çrregullimeve të përdorimit të substancave. Banorët e Teksasit që kërkojnë shërbime dhe informacion mund të kualifikohen për shërbime bazuar në nevojë. OSARs tani janë të vendosura në autoritetet lokale të shëndetit mendor ose të sjelljes në të gjitha 11 rajonet e Shëndetit të Teksasit dhe Shërbimit Njerëzor. Kërkoni për tuajin OSAR lokal këtu.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të çrregullimit të përdorimit të substancave


Përdorimi i substancave përfshin një shumëllojshmëri të substancave, dhe disa prej tyre janë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra. Kjo është arsyeja pse shenjat dhe simptomat fizike të përdorimit të substancave do të ndryshojnë në varësi të substancës. Përdorimi i substancave ka simptoma të zakonshme të sjelljes. Disa shenja dhe simptoma të të gjitha çrregullimeve të përdorimit të substancave përfshijnë:

  • Duke pasur nxitje intensive për të përdorur substanca
  • Nevoja për më shumë substancë për të marrë të njëjtin efekt (tolerancë)
  • Duke kaluar shumë kohë duke menduar për substancën (si ndihet, ku / kur / si të merrni më shumë, etj.)
  • Keni probleme në ndalimin e përdorimit, edhe nëse personi dëshiron
  • Ndryshimet në gjumë ose oreks (shumë ose shumë pak)
  • Pasja e një reagimi fizik negativ (tërheqje) nëse ndërpret përdorimin e substancës (ndjenja e lëkundjes, marramendjes, depresionit, djersitjes së tepërt, dhimbjeve të kokës, shqetësimit të stomakut, etj.)

Nëse keni vështirësi në qasjen në kujdes ose nëse keni probleme me planin tuaj shëndetësor, Departamenti i Sigurimeve në Teksas dhe Zyra e Ombudsmanit të Komisionit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore në Teksas mund të jetë në gjendje të ndihmojë. Ato gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të mësoni më shumë rreth të drejtave tuaja.


Burimet

  1. SAMHSA: Treguesit kryesorë të përdorimit të substancave dhe shëndetit mendor në Shtetet e Bashkuara: Rezultatet nga Anketa Kombëtare 2018 mbi Përdorimin e Drogës dhe Shëndetin Treguesit e Përdorimit të Substancës dhe Shëndetit Mendor në Shtetet e Bashkuara: Rezultatet nga Anketa Kombëtare 2018 për Përdorimin dhe Shëndetin e Drogës.
    https://www.samhsa.gov/data/sites/default/files/cbhsq-reports/NSDUHNationalFindingsReport2018/NSDUHNationalFindingsReport2018.pdf
Burimet e përdorimit të substancave

Mësoni më shumë rreth Përdorimit të Substancave dhe kushte të tjera shëndetësore të sjelljes në Qendrën tonë të eLearning. Kurset e shpejta, informative janë krijuar për t’ju pajisur me njohuri, burime dhe shpresë për të ardhmen – për veten tuaj ose për dikë tjetër që ju intereson.

Vizitoni Qendrën eLearning

Talk to Someone Now Bisedoni me dikë tani Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Teksti

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now