Медициден


Медициден е услуга што е заеднички финансирана од држави и сојузната влада. Медицид и Програма за здравствено осигурување на децата (CHIP) обезбеди здравствено покритие за деца со ниски примања, семејства, постари лица и лица со попреченост.

Програмите опфаќаат половина од сите деца во државата и помагаат да се обезбеди грижа за две третини од луѓето во домовите за стари лица. Во Тексас, сите ЧИП услугите и повеќето услуги на Медикаид се испорачуваат преку планови за управување со здравствена заштита според договор со државата.


Видови на програми за Медикаид

Во Тексас постојат пет програми на Медикаид: Реформа на пристап во државата Тексас (СТАР), СТАР Деца, СТАР + ПЛУС, ЗДРАВСТВЕНО ЗДРАВЈЕ и традиционална Медикеид. Видот на покриеност на Medicaid за кое едно лице е квалификувано зависи од тоа каде живее лицето и од неговите лични здравствени проблеми.


Традиционална медицинска помош

Традиционалната Медикаид се нарекува и такса за услуга (FFS). Оваа услуга е за оние кои сè уште не се запишани во управувана грижа.
Прирачник за член: англиски јазик
Прирачник за членови: шпански


ЅВЕЗДА

Повеќето луѓе кои имаат Медикаид во Тексас го добиваат своето покритие преку програмата за грижа управувана од СТАР. Ова вклучува деца, новороденчиња, бремени жени и некои семејства и деца. Луѓето запишани во СТАР ги добиваат своите услуги преку здравствени планови, исто така наречени планови за управување. Погледнете колку добро функционираат некои здравствени планови на СТАР со гледање на Картички за извештаи за здравствен план СТАР. Можете да најдете повеќе информации за барањата за приход и другите аспекти на програмата СТАР тука.


STВЕЗДИ Деца

СТАР Деца е програма на Медикаид за деца и возрасни 20 или помлади со попреченост. Под STAR Kids, ќе добиете основни медицински и долгорочни услуги и поддршка преку мрежата на даватели на здравствениот план. Доколку ги исполнувате условите, може да добиете и услуги за откажување од медицински зависни деца (МДЦП) преку мрежата на даватели на здравствениот план.


ARВЕЗДА + ПЛУС

Програма Медикеид за лица на возраст од 65 години и постари (вклучително и оние кои имаат двојно право за Медикер и Медикеид), возрасни со попреченост и жени со рак на дојка или грлото на матката. Луѓето во СТАР + ПЛУС добиваат основни медицински услуги и долгорочни услуги на Медикаид преку здравствен план, исто така наречен план за управување со грижа. Погледнете колку добро функционираат некои здравствени планови СТАР + ПЛУС со гледање на Картички за извештаи за здравствен план СТАР + ПЛУС.


ЗДРАВЈЕ НА СТАР

Медикаид за деца кои добиваат покриеност на Медикаид преку Министерството за семејство и заштитни услуги во Тексас. СТАР Здравјето исто така е наменето за млади возрасни лица кои претходно биле во згрижувачки семејства и имале: Поранешна детска медицинска помош за згрижување или Медицид за млади во транзиција. Младите возрасни лица кои се во поранешната програма за згрижување во високото образование, исто така, добиваат услуги преку СТАР Здравје.

Дознајте повеќе за Medicaid

Можете да дознаете повеќе за и да аплицирате за Medicaid со одење во https://yourtexasbenefits.hhsc.texas.gov/programs/health
или
https://hhs.texas.gov/services/health/medicaid-chip

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now