Помош за некој друг

Две лица се гушкаат цврсто
Две лица цврсто прегрнувани

Како да помогнеме

Биди таму

Да се биде отворен и достапен за саканата личност и да се изрази грижата и грижата може да биде најголемата помош од сите. Грижата и поддршката на семејството, пријателите и другите најблиски може да направат огромна разлика за некој што живее со нарушување на менталното здравје или употреба на супстанции или за некој што едноставно минува низ тешко време. Еден од начините на кој можете да помогнете е да бидете достапни за разговор, да им помогнете да телефонираат за да закажат состаноци и да понудат да одат со нив на нивните состаноци со здравствен работник. Чувството на сам или презаситеност е честа појава кај лицата кои доживуваат предизвици за ментално здравје, па затоа само да знаете дека сте тука за нив може да помогне неизмерно.

Кога разговарате со некој близок за нивното ментално здравје, обидете се да бидете што е можно подржувачки, отворени и трпеливи. Прашањата за менталното здравје може да бидат неверојатно тешки за разговор, особено за некој кој веќе се чувствува сам, збунет или презаситен. Запомнете дека една од најважните, корисни работи што можете да ја направите е да комуницирате со вашата сакана личност за која се грижите. Исто така е корисно да се фокусирате повеќе на слушање отколку на „поправање“ на проблем.

Оставете ја вашата сакана да знае дека она што го чувствува и го преживува не е нивна вина и тоа е многу почесто отколку што мислат повеќето луѓе. Можете исто така да им дадете до знаење дека има надеж!

Бидете познавања

Да се знае за менталното здравје може да ви помогне да бидете поддршка на многу начини. Ако сте запознаени со знаците на најчестите нарушувања, можете полесно да ги забележите. Плус, колку повеќе знаете за проблемите со менталното здравје, толку можете да бидете почувствителни кон она што може да го помине вашата сакана. Можете да научите за некои од најчестите нарушувања и да најдете ресурси за секој од нашите Страница за вообичаени услови и пристап до бесплатни модули за обука преку Интернет На

Можете исто така да бидете поддршка на вашата сакана личност, помагајќи им да донесуваат информирани одлуки за барање грижа, ако тоа е она што тие одлучуваат да го сторат. Но запомнете, изборот на крај зависи од нив. Гледањето во третман кога веќе се обидувате да се справите со симптомите на ментално здравје може да биде огромно и застрашувачко. Да се има некој кој се грижи за вас и е тука да ве поддржи може да биде неопходен. Покрај тоа што ќе ги прочитате условите за ментално здравје, можете да побарате сигурни, легитимни информации и ресурси за споделување со вашата сакана.

Ако вашата сакана мисли дека може да има проблеми со менталното здравје, но не е сигурна, може да направи бесплатен, приватен онлајн преглед како оние на Страница за ментално здравје Америка (МХА) На Имаат многу различни проекции и, на дното на страницата, нудат совети каков скрининг да се направи. Откако некој ќе направи скрининг, ќе му бидат дадени информации, ресурси и алатки за да му помогнат да го разбере и подобри менталното здравје.

Биди активен

Друг начин да и помогнете на вашата сакана е да му помогнете да најде добавувач на третман ако одлучи да продолжи со третман или ако сака да испита за дијагноза. Еден начин да се најде третман е со користење на нашата алатка Најди снабдувач. Ако им е попријатно прво да го видат својот редовен лекар за тоа, охрабрете ги да го сторат тоа. Важно е да запомните дека некои даватели на услуги може да имаат списоци со чекање. Ако вашата сакана наиде на ова во потрагата по давател на услуги, можете да им помогнете да купуваат други провајдери, да поттикнете употреба на грижа за себе додека чекате датуми за состанок и што е најважно, да ги охрабрите да не се откажуваат од пребарувањето за помош.

Вие исто така може да понудите да ги закажете тие први состаноци или да одите со вашата сакана на лекар. Овие првични чекори можат да бидат тешки ако вашата сакана нема многу енергија, чувствува голема вознемиреност или има проблеми со концентрацијата. Дополнително, помогнете му на вашата сакана личност помагајќи и да излезе со список на прашања што може да ги поставите до својот лекар или давател на третман. Може да биде корисно да закажете состанок со список на пишани прашања за да не заборават да споменуваат критични информации.

Прашајте ја вашата сакана како можете да помогнете. Тие се експерти за тоа низ што поминуваат, за да можат најдобро да ви го кажат она што им треба.


Ако вие или некој за кого се грижите во моментов доживува криза, ве молиме веднаш побарајте помош!

Изберете од листата на окрузи подолу.


Тексас 2-1-1

Локален број на криза на органот за ментално здравје или здравје во однесувањето

Национален животен век за спречување самоубиства

Лајфлајн е бесплатна, доверлива телефонска линија за кризи, достапна за секого 24/7. Лајфлајн ги поврзува повикувачите со најблискиот кризен центар во националната мрежа на Лајфлајн. Овие центри обезбедуваат советување за кризи и упати за ментално здравје. Луѓето кои се глуви, наглуви или имаат оштетен слух може да контактираат со Lifeline преку TTY со бирање на 711 , а потоа и на 988.

Текст линија

Тешката линија за кризниот текст е достапна 24/7. Кризната текст линија служи на секого, во кој било вид криза, поврзувајќи го со кризен советник кој може да обезбеди поддршка и информации.

Криза на борците

Кризата за ветерани е бесплатен, доверлив ресурс што ги поврзува ветераните 24 часа на ден, седум дена во неделата со обучен одговор. Услугата е достапна за сите ветерани, дури и ако тие не се регистрирани во VA или се запишани во VA здравствена заштита. Може да се јават луѓе кои се глуви, наглуви или имаат оштетен слух 1-800-799-4889 На

Проектот Тревор – Помош за самоубиство на ЛГБТК

центар за учење

Посетете го нашиот Центар за е -учење за однесување во здравството за повеќе ресурси за тоа како да си помогнете себеси и на другите со здравствени состојби во однесувањето.

Одете во центарот за е -учење

Чувај се

Конечно, грижата за себе е важна за да бидете сигурни дека можете да помогнете на некој друг. Во врска со сопственото здравје додека помагате на некој друг, размислете да правите работи за да го контролирате стресот како да се забавувате, да се храните здраво, да бидете активни или да разговарате со некој друг. Можете да контактирате со некого што го познавате или да размислите да се приклучите на група за поддршка за членови на семејството на луѓе со ментални здравствени состојби. Ако сте заинтересирани да научите повеќе за управување со стресот и да се грижите за вашето ментално здравје, слободно посетете го нашиот Страница за велнес за ментално здравје и ресурси На

За дополнителни информации и ресурси:

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now