Тинејџери

Тинејџерка гледа далеку од камерата со рака до уста

10-20% од тинејџерите на глобално ниво доживуваат ментални здравствени услови 1.

Проблемите со менталното здравје кај тинејџерите се почести отколку што мислат луѓето – за среќа, повеќето од нив се лекуваат многу! Околу 10-20% од тинејџерите на глобално ниво доживуваат ментални здравствени состојби, но многу од нив остануваат недоволно дијагностицирани и третирани 1.

Нерешавањето на состојбите на менталното здравје на тинејџерите влијае на подоцнежниот живот, им штети на физичкото и на менталното здравје и ги ограничува можностите да водат исполнети животи како возрасни. Препознавањето на знаците на проблеми со менталното здравје и преземањето чекори што се соодветни за вас или за некој близок може да донесат трајни позитивни промени.

Јасно е дека проблемите со менталното здравје се итна област на потреба за тинејџери. Многу од овие проблеми изгледаат и се чувствуваат исто во тинејџерските години како и во зрелоста. Депресија и вознемиреност се две проблеми со менталното здравје со знаци во согласност меѓу тинејџерите и возрасните.

Студија цитирана од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) покажа дека: 7,1% од децата на возраст од 3-17 години (приближно 4,4 милиони) дијагностицирале анксиозност и 3,2% од децата на возраст од 3-17 години (приближно 1,9 милиони) дијагностицирана депресија 2.

7.1 %
на деца на возраст од 3-17 години дијагностицирале анксиозност 2.

3.2 %
на деца на возраст од 3-17 години дијагностицирале депресија 2.

Постојат некои нарушувања на менталното здравје кои започнуваат и / или се почести во текот на тинејџерските години. Овие вклучуваат нарушувања во исхраната, нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание (АДХД) и самоповредувањето.

Без оглед на специфичното нарушување на менталното здравје, колку порано е забележано и адресирано, толку поефикасен третман може да биде.

Вообичаени знаци и симптоми на проблеми со менталното здравје кај тинејџери


Знаците и симптомите на нарушувања на менталното здравје кај тинејџерите ќе зависат од специфичното нарушување, но има некои општи знаци што треба да се бараат, вклучително:

  • Промени во спиењето и / или апетитот (премногу или премалку)
  • Губење интерес за работи што порано беа забавни или интересни
  • Изолирање и почесто сами
  • Поминувајќи го поголемиот дел од своето време размислувајќи или зборувајќи за нивната тежина или тело
  • Вклучување во самоповредување како сечење или горење

Ментално здравје на младите во преодна возраст (TAY)

Млади во преодна возраст (TAY) вклучуваат млади мажи и жени, на возраст од 16-25 години, кои можат да преминат во згрижувачки простории или во затворски простории за малолетни лица, млади кои можеби избегале од дома или се откажале од училиште и млади со попреченост или предизвици за ментално здравје.

Услугите за ментално здравје на деца и возрасни може да не понудат соодветна поддршка потребна на TAY во текот на овој период на развој и влегување во зрелоста.

Услугите како што се обука за работа, вештини за независно живеење, поддршка за домување и интегрирани услуги за ментално здравје и употреба на супстанции често им се нудат на младите во транзиција. Целта на овие поддржувачи е да се изградат вештини и самодоволност потребни за постигнување на индивидуални цели за закрепнување, да се избегнат негативни резултати како што се бездомништво или затворање и успешно преминување кон зрелоста.

За повеќе информации во врска со менталното здравје на тинејџерите, посетете ја:

TXT 4 HELP е национална, 24-часовна услуга за поддршка на тинејџери во криза. Само испратете го зборот „безбеден“ и вашата моментална локација (адреса, град, држава) на 4ПОМОШ (44357). За неколку секунди, ќе добиете порака со најблиската страница за безбеден простор и телефонски број за локалната агенција за млади. За итна помош, одговорете со „2chat“ на интерактивно пишување на текст со обучен советник.

Општо ментално здравје на тинејџери

Извори за специфични нарушувања на менталното здравје кај тинејџери:


Извори

1 СЗО – Адолесцентно ментално здравје.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-mental-health

2. Ghandour RM, Sherman LJ, Vladutiu CJ, et al. Преваленца и третман на депресија, анксиозност и проблеми во однесувањето кај децата во САД. Ј Педијатр. 2019; 206: 256-267.е3.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30322701/

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Јавете се
1-800-273-8255
1-800-273-8255

TTY: 1-800-799-4889
1-800-799-4889
Click to Chat
Click to Text
Text
Испратете порака ДОМ до 741741