Сениори

Виш маж седи на кауч со трска пред него, додека младиот човек се наведнува со рацете на рамената

Процесот на стареење може да биде наградувачки и предизвикувачки. Овој временски период во животот може да го поминете уживајќи во пензија, одмори, хоби или повеќе време со семејството. Додека многумина со нетрпение ги очекуваат своите златни години, постарите возрасни лица исто така може да се соочат со значителни здравствени проблеми, борби со финансиска стабилност или здравствени предизвици во однесувањето.

Дел од стареењето минува низ промени и искуства споделени од другите во иста фаза од животот. Промените како пензионирањето можат да ги отворат вратите за нови активности, но исто така можат да бидат и стресни. На некои им е тешко да ги направат прилагодувањата и да се борат со чувството на бесцелност или осаменост.

Понекогаш, чувството на осаменост и очај може да доведе до посериозна грижа, како депресија. Многу луѓе претпоставуваат дека депресијата е нешто што треба да се очекува кога ќе старее. Ова не може да биде подалеку од вистината. Како што стареат луѓето, тие минуваат низ тешки промени. Нормално е постар човек да доживува тага, тага или периоди на слаба енергија, исто како и многу други. Сепак, некои ќе доживеат чувства кои траат значително подолго од привремените чувства на тага. Кликни тука за да дознаете повеќе за тоа како изгледа ова.

Понекогаш, депресијата е занемарена, па дури и погрешна деменција На И со депресија и со деменција, извршувањето на секојдневните задачи како чистење, готвење, па дури и облекување може да стане неверојатно предизвик за управување.

Критично е важно на постарите лица да им се даваат темелни дијагностички тестови од соодветни медицински професионалци. Постарите лица можат да имаат корист од најблиските кои се залагаат за нивни најдобри можни можности за третман и нега кога постои сомневање за деменција или депресија. Исто така, одржувањето на физичкото здравје и да останете ментално и социјално активни може да имаат взаемно важна придобивка за умот и телото.

Злоупотреба на старешините

Возрасните кои се 65 години или постари се заштитени со законот во Тексас од злоупотреба. Злоупотребата на стари лица може да вклучува физичка злоупотреба, сексуална злоупотреба, експлоатација, емоционална злоупотреба и/или психолошка злоупотреба. Важно е да препознајте ги знаците за овие различни видови на злоупотреба, па ако видите дека се случуваат, можете да пријавите до соодветните власти.

Ако се сомневате дека се случува злоупотреба на стари лица, ве молиме пријавете се на Одделот за семејни заштитни услуги со јавување на 24-часовната телефонска телефонска линија, бесплатна злоупотреба, на 1-800-252-5400 од каде било во Соединетите држави да пријават злоупотреба или занемарување што се случи во Тексас. Можете исто така да пријави онлајн На

Посетете ја страницата за да дознаете повеќе за спречување на злоупотреба на постарите лица http://www.dfps.state.tx.us/Everyones_Business/default.asp На

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now