Употреба на супстанции

човек на стол пред компјутер со празен екран, книшка за белешки, шолја кафе што држи глава со десната рака

Нарушувањата за употреба на супстанции можат да влијаат на луѓето од сите сфери на животот и сите возрасни групи. Тие влијаат и на оние кои имаат проблем со употребата на супстанции и на пријателите, семејството, соработниците и врсниците во нивниот живот. На Национално истражување за употреба и здравје на дрога 2018 година известува дека околу 20,3 милиони лица 12 и постари имале нарушување на употребата на супстанции во 2018 година 1 На

Кога го користиме терминот нарушување на употребата на супстанции , зборуваме за официјален термин за она што во општеството е вообичаено препознаено како „зависност“. Не сите луѓе кои користат супстанции имаат нарушување на употребата на супстанции. Симптомите на нарушување при употреба на супстанции може да предизвикаат проблеми во однесувањето, односите и емоционалните одговори.

Луѓето кои се борат со нарушување на употребата на супстанции треба да бидат опкружени со луѓе со поддршка и ставови. Ова започнува со секој од нас поединечно. Можеме да бидеме глас на надеж, охрабрување и поддршка на луѓето кои се борат со употреба на супстанции. За оние кои се борат со проблеми поврзани со употребата на супстанции, можна е надеж и закрепнување.

Третманот не е само намалување или прекинување на употребата на супстанции. Станува збор и за долгорочно движење кон закрепнување. Опоравувањето е процес на промена каде луѓето се движат кон својот целосен потенцијал. Третманот ја разгледува личноста како целина и како тие можат да го подобрат квалитетот на животот и да учествуваат во општеството на начини што им се значајни. Можна е надеж и еластичност. Надеж значи да веруваш дека онаму каде што си денес не е местото каде што ќе бидеш засекогаш. Закрепнувањето е различно за секоја личност и целите на една личност не се на друга.

Теренски, скрининг, проценка и центри за упатување (ОСАР) може да бидат првата точка за контакт за луѓето кои бараат услуги за лекување на нарушувања при употреба на супстанции. Residentsителите на Тексас кои бараат услуги и информации може да се квалификуваат за услуги врз основа на потребата. ОСАР сега се наоѓаат на локалните власти за ментално здравје или здравствени однесувања во сите 11 региони на Тексас за здравство и човечки услуги. Пребарајте за вашиот локален ОСАР овде.

Вообичаени знаци и симптоми на нарушување на употребата на супстанции


Употребата на супстанции вклучува различни супстанции, а некои од нив се многу различни едни од други. Затоа физичките знаци и симптоми на употреба на супстанции ќе се променат во зависност од супстанцијата. Употребата на супстанции има вообичаени симптоми на однесување. Некои знаци и симптоми на сите нарушувања на употребата на супстанции вклучуваат:

  • Имајќи интензивни нагони за употреба на супстанции
  • Потребна е поголема количина на супстанција за да се добие истиот ефект (толеранција)
  • Поминувајќи многу време размислувајќи за супстанцијата (како се чувствува, каде / кога / како да добиете повеќе, итн.)
  • Имате проблеми со запирање на употребата, дури и ако лицето сака
  • Промени во спиењето или апетитот (премногу или премалку)
  • Имајте негативна физичка реакција (повлекување) ако престанете да ја користите супстанцијата (чувство на треперење, вртоглавица, депресија, прекумерно потење, главоболки, вознемиреност во стомакот итн.)

Ако имате потешкотии да пристапите до нега или ако имате проблеми со вашиот здравствен план, Одделот за осигурување во Тексас и Канцеларијата на Народниот правобранител на Комисијата за здравство и човечки услуги во Тексас можеби ќе може да помогне. Тие исто така можат да ви помогнат да научите повеќе за вашите права.


Извори

  1. SAMHSA: Клучни индикатори за употреба на супстанции и ментално здравје во Соединетите држави: Резултати од Националното истражување за употреба и употреба на дрога во 2018 година Индикатори за употреба на супстанции и ментално здравје во САД: Резултати од Националното истражување за употреба и здравје на дрога од 2018 година.
    https://www.samhsa.gov/data/sites/default/files/cbhsq-reports/NSDUHNationalFindingsReport2018/NSDUHNationalFindingsReport2018.pdf
Супстанција Користи ресурси

Дознајте повеќе за употреба на супстанции и други здравствени состојби во однесувањето во нашиот центар за е -учење. Брзите, информативни курсеви се дизајнирани да ве опремат со знаење, ресурси и надеж за иднината – за себе или за некој друг за кој се грижите.

Посетете го центарот за учење eLearning

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now