Траума и посттрауматско стресно растројство (ПТСН)

Жена лежи во кревет

Trauma

Секој има искуства кои се вознемирувачки или навредливи. Сепак, постојат моменти кога овие искуства се повеќе од само вознемирувачки и можеби штетни. Постои разлика помеѓу настаните кои се привремено вознемирувачки и оние кои се трауматски. Траума е секој настан што едно лице го доживува како штетен или заканувачки и има долготраен ефект врз благосостојбата на тоа лице. Според Националниот центар за ПТСН околу 60% од мажите и 50% од жените доживуваат трауматски настан во одреден период од нивниот живот 1 .

За

60 % од мажите

&

50 % од жените

доживеат трауматичен настан во одреден момент од животот 1 .

Луѓето доживуваат траума преку многу извори, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на нив, злоупотреба, војна, криминал, природна катастрофа и дискриминација. Овие искуства честопати предизвикуваат физички и емоционални реакции кои можат да траат со години по настанот. Ефектите од траумата можат да влијаат на односите, работата, здравјето и целокупната перспектива на животот на човекот.

Луѓето ги доживуваат настаните поинаку. Она што може да биде трауматично за една личност, можеби нема да биде за друго.

Откако доживеавте трауматски настан, нормално е да се чувствувате исплашено и да реагирате при одговор на страв предизвикан од системот на „лет, борба или замрзнување“ на мозокот. Луѓето може да откријат дека се скокачки отколку што биле порано, или може да се најдат себеси избегнувајќи одредени места или луѓе што може да ги потсетат на траумата. На лицата кои доживеале траума, исто така може да им биде тешко да спијат или да се концентрираат на задачи. За повеќето, одговорите и симптомите на страв исчезнуваат по краток временски период. Луѓето кои продолжуваат да ги доживуваат овие симптоми до тој степен што влијаат на нивното секојдневно функционирање во животот може да бидат дијагностицирани со посттрауматско стресно нарушување (ПТСН).

Посттрауматско нарушување на стресот (ПТСН)

ПТСН е нарушување што може да се развие кај некои луѓе откако ќе доживеат траума. Според Националниот центар за ПТСН, приближно 7-8% од луѓето ќе бидат дијагностицирани со ПТСН во нивниот живот, што е многу помало од бројот на луѓе кои доживуваат траума 1 . Никој не знае точно што предизвикува некои луѓе да развијат ПТСН, додека други не. Некои фактори кои можат да влијаат на развојот на ПТСН вклучуваат:

 • Чувство на ужас, беспомошност и екстремен страв по трауматски настан
 • Имајќи мала социјална поддршка по настанот
 • Справување со дополнителен стрес по настанот
 • Имајќи претходно постоечко ментално здравје или состојба на употреба на супстанции, како депресија или анксиозност

Типично, симптомите се појавуваат во рок од три месеци по трауматскиот настан, но понекогаш симптомите може да не се појават со месеци или години. Постојат четири категории на симптоми (подетално објаснети подолу) кои се распространети кај оние кои добиваат дијагноза на ПТСН: преживување, избегнување, хиперусија и промена на расположението и мислите.

Не ги доживуваат сите исти, но за да се постави формална дијагноза на ПТСН, сите четири мора да се доживеат подолго од еден месец.

Честопати, кога се мисли на траума или ПТСН, мислите одат во воена борба. Над 14% од воениот персонал вклучен во борбени операции во Ирак и над 9% од оние распоредени во Авганистан пријавиле симптоми на ПТСН. За повеќе информации за специфичните услуги што им се нудат на ветераните, посетете ја нашата страница за ветерани .

ПТСН често е придружен со депресија , злоупотреба на супстанции или анксиозност. За среќа, дури и ако траумата има трајни ефекти или е развиен ПТСН, постојат начини на кои луѓето можат да управуваат со последиците од траумата за да можат да имаат исполнет и значаен живот. Овие начини вклучуваат различни форми на третман како што се: специфични видови психотерапија фокусирана на траума , лекови и групна поддршка.

Вообичаени знаци и симптоми на ПТСН


За да добие дијагноза на ПТСН, поединец мора да ги доживее следниве симптоми најмалку еден месец.

 • Повторно доживување на трауматскиот настан како да се случува повторно во сегашниот момент, наречен „флешбек“. Vивописни кошмари се исто така повторно искуство на траума.
 • Избегнување – како што е држење настрана од кое било место или настан што го потсетува лицето на траумата.
 • Хиперароза – како што е тешко да спиете или да бидете скокачки или да се изненадите многу лесно.
 • Проблеми со размислување и расположение – како што се тешкотии во меморијата или губење интерес за активности.

Малите деца можат да доживеат симптоми поинаку од возрасните. Некои од начините на кои тие можат да се манифестираат се:

 • Кошмари наместо да будите ретроспективи
 • Мокрење на креветот кога детето веќе е обучено за тоалет
 • Глумење на трауматскиот настан додека играте или го цртате кога боите
 • Дејствувајќи невообичаено приврзан кон негувателките

Оние кои живеат со ПТСН или доживеале траума, исто така, може да имаат следниве симптоми:

 • Проблеми со спиењето
 • Бес
 • Исклучување или повлекување
 • Depression
 • Anxiety
 • Флешбекови
 • Хронични чувства да се биде небезбеден
 • Самоубиствени мисли

Грижа информирана за траума

Грижата информирана за траума е рамка насочена кон личноста за разбирање, препознавање и одговор на ефектите од сите видови трауми. Се фокусира на физичка, психолошка и емоционална безбедност и исцелување за секој човек. Практиката на грижа информирана за траума се спротивставува на повторната трауматизација и им помага на луѓето да го обноват чувството за контрола и зајакнување. Овој пристап се заснова на културна понизност и правичност. Користењето леќа информирана за траума промовира значајна поддршка, емпатија и сочувство.

За да ја поддржите промената информирана за траума, можете:

 • Дознајте повеќе за грижата информирана за траума, вклучувајќи ја распространетоста на траумата и нејзиното влијание врз луѓето, заедниците и системите.
 • Побарајте и споделувајте можности за учење поврзани со пристапи за траума и еднаквост.
 • Препознајте и решавајте ги пресеците помеѓу траумата, физичкото, менталното и однесувањето здравје, употребата на супстанции, расата, идентитетот, околината, заедницата, пристапот, пристрасноста и многу повеќе.
 • Прифатете пристап информиран за траума во вашата работа и направете ги работните средини физички, социјално и емоционално безбедни за секого.
 • Вклучете се во активности за грижа за себе и здравје, и дома и на работа.

Ако имате потешкотии да пристапите до нега или ако имате проблеми со вашиот здравствен план, Одделот за осигурување во Тексас и Канцеларијата на Народниот правобранител на Комисијата за здравство и човечки услуги во Тексас можеби ќе може да помогне. Тие исто така можат да ви помогнат да научите повеќе за вашите права.


Извори

 1. Одделот за ветерани на САД – Национален центар за ПТСН
  https://www.ptsd.va.gov/understand/common/common_adults.asp
Ресурси за траума и ПТСН

Дознајте повеќе за траумата и ПТСН и другите здравствени состојби во однесувањето во нашиот центар за е-учење. Брзите, информативни курсеви се дизајнирани да ве опремат со знаење, ресурси и надеж за иднината – за себе или за некој друг за кој се грижите.

Посетете го центарот за учење eLearning

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now