Suicide

Две лица седат. Лице со рака на рамо на човекот, човек со раце што покриваат дел од лицето.

Ако вие или некој што го познавате е во криза во моментов, јавете се на 911, одете во најблиската болница или јавете се на Националната линија за превенција од самоубиства со бирање на 988 и за англиски и за шпански. Ако сте ветеран, притиснете 1. Луѓето кои се глуви, наглуви или имаат оштетен слух може да контактираат со Lifeline преку TTY со бирање на 711 , а потоа и на 988. Има луѓе подготвени и подготвени да ви помогнат на вас или на вашата сакана.

Обидите за самоубиство не се поттикнати од единствена мотивација за секого. За некои, самоубиството се смета за единствено решение за хронична емоционална или физичка болка. Во други времиња, едно лице може да се чувствува преоптоварено и не може да ги реши негативните животни настани. За други, обидот за самоубиство може да биде средство за соопштување на другите за нивното тешко страдање и сериозноста на нивната потреба. Многу пати, лицето кое размислува за самоубиство живее со ментална здравствена состојба, како на пр депресија или биполарно растројство На Сите обиди за самоубиство треба да се сфатат сериозно и треба да се побара соодветна помош за лицето.

Самоубиството е во пораст на глобално ниво, што предизвикува скоро еден милион смртни случаи годишно. Стапката на самоубиства се зголеми за над 30% во последните 20 години, а во 2016 година, самоубиството стана втора водечка причина за смрт кај возраста 10-34 години 1 На Во текот на изминатата деценија, стапките на деца хоспитализирани поради самоубиствени мисли или однесувања се удвоија.

Овие зголемени стапки на самоубиства го повикуваат секој од нас да обрнеме поголемо внимание на тоа како луѓето што ги познаваме и ги сакаме се справуваат со животот. Само затоа што животот на некого изгледа дека е добар однадвор, не значи дека сè е добро во нивните поприватни моменти.

Предупредувачки знаци


Може да вклучува изјави како:

 • „Сакам да се убијам“
 • „Би сакала да сум мртва“
 • „Се чувствувам безнадежно“
 • „Нема причина да се живее“
 • „Само сакам да заврши болката“
 • „Јас сум премногу товар“
 • „Се чувствувам заробено“

Може да вклучува однесување, како што се:

 • Барање пристап до средства за самоубиство (апчиња, оружје)
 • Зголемена употреба на алкохол или дрога
 • Давање на ценети добра
 • Повикување на други да се збогуваат
 • Зборување или пишување за смртта
 • Изолирање од други
 • Повлекување од активности
 • Истражување на начини да се умре со самоубиство

Ако забележите дека некој кажува изјави како овие или почнува да се занимава со вакво однесување, важно е да ги прашате како се одвиваат. Започнување отворен разговор и директно прашување дали некој размислува да се убие не ги зголемува шансите некој да се обиде да изврши самоубиство и тоа може да им го спаси животот.

Ако имате потешкотии да пристапите до нега или ако имате проблеми со вашиот здравствен план, Одделот за осигурување во Тексас и Канцеларијата на Народниот правобранител на Комисијата за здравство и човечки услуги во Тексас можеби ќе може да помогне. Тие исто така можат да ви помогнат да научите повеќе за вашите права.


Извори

 1. ЦДЦ: Кратка информација за NCHS бр. 309, јуни 2018 година
  https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db309.htm
Ресурси за самоубиство

Дознајте повеќе за Самоубиство и други здравствени состојби во однесувањето во нашиот центар за е -учење. Брзите, информативни курсеви се дизајнирани да ве опремат со знаење, ресурси и надеж за иднината – за себе или за некој друг за кој се грижите.

Посетете го центарот за учење eLearning

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now