Depression

Лице во чаши со табла со исечоци зборува со жена со раце под брадата

Депресивно растројство, честопати наречено депресија, е сложена состојба. Покомплицирано е отколку да се чувствувате тажни или едноставно да поминете низ тешко време. Депресијата е вистинска состојба на менталното здравје на која влијаат комбинација на фактори и треба да се сфатат сериозно. Кога вистинскиот сет состојки ќе се соберат за некого, симптомите на депресија ќе започнат и можат да бидат поразителни ако не се лекуваат.

Постпарталната депресија е честа и потенцијално сериозна состојба која обично се дијагностицира за време или после бременоста. Според Американскиот колеџ за акушери и гинеколози (ACOG), „депресијата е вообичаена компликација на бременоста со потенцијално катастрофални последици ако помине непрепознаена и нелекувана 1 На

За време на депресивните периоди, луѓето имаат чувство на тага, вкочанетост или недостаток на енергија што може да трае денови, недели или месеци. Луѓето може да доживеат промени во спиењето, јадењето или хигиенските рутини и може да престанат да се собираат со пријателите или да одат на работа. Тие, исто така, може да откријат дека повеќе не ги интересираат работи за кои порано сметаа дека им е пријатно, како што се хоби. Луѓето со постпартална депресија, исто така, може да доживеат вознемирувачки мисли и чувства за своето бебе, како што се чувство дека се оддалечени од нив, се сомневаат во нивната способност да се грижат за нив и мислат дека повредуваат себеси или нивното бебе. 2 На

Понекогаш, поединците што доживуваат депресивен период може да се чувствуваат безнадежно или дека животот повеќе не вреди да се живее, што може да дојде со самоубиствени мисли. Важно е да внимавате на самоубиствени мисли кај луѓе со оваа состојба. За повеќе информации за самоубиство, можете да ја посетите страница за самоубиство На

Многу е веројатно дека знаете некој што има депресија поради тоа колку е вообичаена оваа состојба. Над 7% од населението во САД доживеало барем една голема депресивна епизода во изминатата година 4 На Препознавањето на знаците и симптомите на депресија ви овозможува да ги поддржите оние во вашиот живот кои можат да живеат со оваа состојба. Можеби сами се справувате со депресија, или можеби знаете некој што е. Во секој случај, помошта е достапна.

Готово
7 %

на населението во САД доживеало барем една голема депресивна епизода во изминатата година.


1 во 5

жените доживуваат постпартална депресија во својот живот 3 На

Вообичаени знаци и симптоми на депресија


Депресијата може да влијае на поединците поинаку, но типично симптомите влијаат на тоа како се чувствувате, размислувате и ракувате со активности од секојдневниот живот. Симптомите исто така обично се присутни повеќе од две недели. Некои од овие вообичаени симптоми вклучуваат:

 • Постојано тажно, вознемирено или „празно“ расположение
 • Губење на енергија
 • Недостаток на концентрација
 • Чувство на вина, безвредност или беспомошност
 • Чувство на вознемиреност или раздразливост
 • Зголемено чувство на вина
 • Промени во апетитот или спиењето – зголемување или намалување
 • Незаинтересираност за претходно пријатни активности
 • Чувства на безнадежност
 • Чувства и мисли дека сакате да умрете
 • Самоповредување или самоубиствено однесување

Третман за депресија

А терапевт или лекар може да помогне да се обезбедат опции за лекување како што се психотерапија , лекови , или промени во животниот стил На

Ако имате потешкотии да пристапите до нега или ако имате проблеми со вашиот здравствен план, Одделот за осигурување во Тексас и Канцеларијата на Народниот правобранител на Комисијата за здравство и човечки услуги во Тексас можеби ќе може да помогне. Тие исто така можат да ви помогнат да научите повеќе за вашите права.


Извори

1 Изјава од ACOG окружен IX стол (2020)
https://www.2020mom.org/acog-statement

2. ЦДЦ, репродуктивно здравје, депресија за време и после бременост (2020)
https://www.cdc.gov/reproductivehealth/features/maternal-depression/index.html

3 Според виталните знаци: Постпартални депресивни симптоми и дискусии за даватели за перинатална депресија – Соединетите држави, 2018 година , ЦДЦ (2020)
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6919a2.htm?s_cid=mm6919a2_w

4 Национален институт за ментално здравје: Статистика за депресија.
https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/major-depression.shtml#part_155029

Ресурси за депресија

Дознајте повеќе за депресија и други здравствени состојби во однесувањето во нашиот центар за е -учење. Брзите, информативни курсеви се дизајнирани да ве опремат со знаење, ресурси и надеж за иднината – за себе или за некој друг за кој се грижите.

Посетете го центарот за учење eLearning

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now