Биполарно нарушување

Двајца мажи со сличен изглед седат на каучот. Еден човек со глава во раце, еден човек се смешка.

Биполарното нарушување е состојба на ментално здравје. Луѓето со биполарно растројство имаат промени во расположението, од чувство на невообичаена среќа или висока (манијакалност) или чувство на неверојатно ниско ниво и депресија. Овие промени во расположението се случуваат без оглед што се случува во животот на една личност. Промените во расположението може дури и да се измешаат, така што едно лице може да се чувствува манично и депресивно во исто време. Промените на расположението може да траат денови до месеци, па дури и години и можат да влијаат на размислувањето, функционирањето и секојдневните активности на луѓето. Студијата за глобален товар на болести во 2013 година покажа дека биполарните I и II се јавуваат кај околу 1,2% од населението 1 На

Точната причина за биполарното нарушување е непозната, но генетиката, околината, структурата на мозокот и хемијата може да играат улога. Резултатите од истражувачките студии покажаа дека луѓето кои имаат роднина од прв степен со оваа состојба, како родител или брат или сестра, имаат поголема веројатност да имаат пореметување. Иако луѓето со родител или брат или сестра со биполарно растројство имаат поголема веројатност да развијат сами пореметување, повеќето луѓе со семејна историја на биполарно растројство нема да развијат болест. Фактори на животната средина, како што се стресот и траумата, исто така, веројатно, фактор во развојот на биполарно растројство.

Вообичаени знаци и симптоми на биполарно нарушување


Манија

 • Импулсивност
 • Разговорливост
 • Висока енергија
 • Ненаспаност или периоди на невообичаено голема енергија
 • Еуфорија
 • Иритација
 • Енергија или лутина
 • Непромисленост

Depression

 • Постојано тажно, вознемирено или „празно“ расположение
 • Губење на енергија
 • Недостаток на концентрација
 • Чувство на вина, безвредност или беспомошност
 • Чувство на вознемиреност или раздразливост
 • Зголемено чувство на вина
 • Промени во апетитот или спиењето – зголемување или намалување
 • Незаинтересираност за претходно пријатни активности
 • Чувства на безнадежност
 • Чувства и мисли дека сакате да умрете
 • Самоповредување или самоубиствено однесување

Слично како и другите состојби на менталното здравје како депресија и вознемиреност , не постои специфичен тест на крвта или студија за снимање што може да каже некому дали има биполарно растројство. Средбата со професионалец и разговорот за симптомите е првиот чекор кон дијагноза. Состојбата може да биде збунувачка и болна за оние кои живеат со неа, како и за нивните најблиски. За среќа, постојат третмани и други опции што ќе им помогнат на луѓето да управуваат со состојбата.

Најважниот елемент за една личност да напредува со состојбата е надежта. Надежта е чувството дека постои остварлива иднина и дека е можно да се постигне оваа иднина. Некои денови, едно лице со биполарно растројство може да се чувствува самостојно. Други, можеби им е потребна поддршка или помош од некој близок или некој што се грижи за нив за да ги потсети дека оваа надеж е можна.

Иако не постои лек за состојбата, многумина кои живеат со биполарно растројство можат да водат целосен, значаен и успешен живот. Successfullyивеењето успешно со нарушување бара голем број вештини, како што се работа за да останете поврзани со другите, да бидете во тек со образованието во врска со состојбата и третманот и да воспоставите здрава рутина.

Ако имате потешкотии да пристапите до нега или ако имате проблеми со вашиот здравствен план, Одделот за осигурување во Тексас и Канцеларијата на Народниот правобранител на Комисијата за здравство и човечки услуги во Тексас можеби ќе може да помогне. Тие исто така можат да ви помогнат да научите повеќе за вашите права.


Извори

 1. Ferrari AJ, Stockings E, Khoo JP, и др. Преваленцата и оптоварувањето на биполарното растројство: наоди од Студијата за глобален товар на болести 2013 година. Биполарно растројство. 2016 година; 18: 440-50.
  https://onlinelibrary.wiley.com/servlet/linkout?suffix=null&dbid=8&doi=10.1111%2Fbdi.12609&key=27566286
Ресурси за биполарно растројство

Дознајте повеќе за биполарно растројство и други здравствени состојби во однесувањето во нашиот центар за е -учење. Брзите, информативни курсеви се дизајнирани да ве опремат со знаење, ресурси и надеж за иднината – за себе или за некој друг за кој се грижите.

Посетете го центарот за учење eLearning

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now