Anxiety

Лице што седи и гледа од прозорецот со рака до уста.

Над 40 милиони возрасни Американци имаат анксиозно растројство, што го прави овој тип на ментално здравје најчест кај постарите од 18 години 1 На Анксиозните нарушувања обично започнуваат во доцното детство или раната адолесценција, но тие можат да започнат на која било возраст.

За жал, повеќе од 60% од луѓето кои се борат со анксиозни нарушувања не примаат третман 1 На Ова е вистинска трагедија бидејќи овие услови се екстремно излечиви. Се надеваме дека зголемувањето на образованието за вознемиреност и повеќекратните достапни третмани ќе резултира со тоа што повеќе луѓе ќе добијат помош што им е потребна.

Стравот и вознемиреноста, во специфични околности, не се загрижувачки. Стравот го активира нашиот природен одговор на „лет, борба или замрзнување“, кој нè подготвува да избегаме или да останеме и да се избориме со сериозна закана. Стравот и вознемиреноста се адаптивни реакции кои се неопходни за опстанок.

Повеќе од 60 %

на луѓе кои се борат со анксиозни нарушувања не примаат третман 1 На

Сепак, понекогаш, луѓето имаат одговори на страв и вознемиреност што се активираат без никакви закани, или може да видат дека заканата е поопасна отколку што е реално. За луѓето кои се борат со состојби на вознемиреност, нивниот страв и грижа им пречат на нивната способност да функционираат и ја загрозуваат нивната способност да уживаат во животот. За среќа, има изобилство на поддршка и повеќе опции за третман на располагање за управување со анксиозност.

Вообичаени знаци и симптоми на вознемиреност


 • Паника или страв
 • Чувство на нервоза, немир или напнатост
 • Зголемена раздразливост
 • Брзо дишење
 • Зголемен ритам на срцето
 • Студеност, вкочанетост или трнење во рацете и / или стапалата
 • Потење
 • Проблеми со спиењето
 • Имате проблеми со контролирање на грижата или размислување за други работи освен загриженоста
 • Имајќи желба да избегнувате работи што предизвикуваат грижа

Ако имате потешкотии да пристапите до нега или ако имате проблеми со вашиот здравствен план, Одделот за осигурување во Тексас и Канцеларијата на Народниот правобранител на Комисијата за здравство и човечки услуги во Тексас можеби ќе може да помогне. Тие исто така можат да ви помогнат да научите повеќе за вашите права.


Извори

 1. Асоцијација за анксиозност и депресија на Америка: факти и статистика.
  https://adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics
Ресурси за анксиозно растројство

Дознајте повеќе за анксиозноста и други здравствени состојби во однесувањето во нашиот центар за е -учење. Брзите, информативни курсеви се дизајнирани да ве опремат со знаење, ресурси и надеж за иднината – за себе или за некој друг за кој се грижите.

Посетете го центарот за учење eLearning

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now