Стрес и здрав живот

Лице што лежи на грб на каучот и го покри лицето со рацете

Стресот е како нашиот мозок и тело реагираат на барањата. Било каков вид на настан, без разлика дали е позитивен или негативен, може да предизвика стрес, а стресот е одреден дел од животот на секој човек. Стресот обично се смета за штетен, но всушност, не е целиот стрес лош. На пример, тоа може да ги мотивира луѓето да извршуваат тешки задачи.

Стресот влијае многу повеќе од само на начинот на кој се чувствуваме. Може да влијае на нашето физичко здравје, исто така. Еден пример за ова е мигрена, или „стресни главоболки“. Стресот исто така може да влијае на нашиот апетит, сонот, да го зголеми крвниот притисок и многу повеќе. Долгорочен или хроничен стрес може да влијае на нашиот кардиоваскуларен, имунолошки, дигестивен и гастроинтестинален систем. За среќа, постојат многу различни начини на справување со стресот. Некои може да работат подобро за вас од другите, но сите тие можат да ни помогнат да се справиме со стресот на здрав начин.

Некои едноставни работи што можете да ги направите кога се чувствувате стресни вклучуваат:

  • Зборувајќи со некого за она што го чувствувате
  • Поврзување со луѓе за кои се грижите и кои се грижат за вас
  • Правење нешто забавно
  • Да се биде физички активен
  • Обидувајќи се да спиете доволно
  • Имајќи здрава, урамнотежена исхрана
  • Добивање на свеж воздух
  • Помагање на другите

Ова е краток список и постојат многу други начини за подобро справување со стресот. Проверете ги овие други ресурси.

Ако самостојно справување со стресот не е доволно, побарајте помош! Разговарајте со вашиот здравствен работник. Ако откриете дека стресот негативно влијае на вашето целокупно здравје или односи, постојат многу ефикасни третмани.

НАЈДЕТЕ ПОВЕДУВАЧ

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now