Проблемот со митовите


Митови за ментално здравје

За жал, многу луѓе погрешно ги разбираат или дискриминираат оние кои имаат ментални здравствени услови и нарушувања во употребата на супстанции. Оваа дискриминација често се заснова на негативни, невистинити и штетни општествени сфаќања. Овие стереотипи ги спречуваат луѓето да добијат помош што им е потребна и ја намалуваат нивната способност да бидат ментално здрави.

Еве неколку митови и факти за ментални болести и неколку совети кои ќе ви помогнат подобро да го промовирате менталното здравје.

Мит: Луѓето со ментални здравствени состојби се опасни.

Факт : Огромното мнозинство на луѓе со ментална здравствена состојба нема поголема веројатност да бидат насилни од оние без состојба. Луѓето со тешка ментална болест, како шизофренија, имаат над 10 пати поголема веројатност да бидат жртви на насилно злосторство отколку луѓето во општата популација 1. Нема причина да се плашите од некој со ментална болест само поради дијагнозата.

Мит: Луѓето со ментални здравствени состојби се неодговорни или мрзливи.

Факт : Премногу често, ние погрешно им припишуваме мрзеливост на луѓето кои имаат ментални здравствени состојби како депресија или анксиозност што ја нарушува нивната способност за работа и да бидат активни. Вистината е дека болеста може да го отежни некому да се грижи за дневни потреби како што се работа, училиште или дотерување 2. Не треба да ја нарекуваме оваа мрзеливост, исто како што не би нарекле некој мрзлив што останува во кревет со грип. Ако повикаме некого мрзлив, го правиме тоа за да го отпуштиме, а не да го разбираме.

Мит: Луѓето со услови на ментално здравје се слаби.

Факт : Проблемите со менталното здравје немаат никаква врска со слабите и на многу луѓе им е потребна помош за да се подобрат. Слабоста не предизвикува услови за ментално здравје. Наместо тоа, тие се предизвикани од биолошки, еколошки и генетски фактори 2 , 3. Веројатно познавате некој со предизвик за ментално здравје и дури не го сфаќате тоа, бидејќи многу луѓе со ментални здравствени услови се високо активни, продуктивни членови на нашите заедници.

Мит: Луѓето со ментални здравствени услови можат „едноставно да запрат“ или „да исчезнат од тоа“.

Факт : Вистина е дека луѓето со ментални здравствени услови можат да се подобрат и многумина целосно се опоравуваат. Сепак, тоа не се случува преку ноќ или едноставно со ментална желба да се подобрат. Закрепнувањето може да вклучува лекови, терапија или други третмани и често вклучува комбинација од овие 2 , 3.

Секој од нас може да игра активна улога во ставањето крај на негативните сфаќања поврзани со здравствените услови во однесувањето. Со учење повеќе, можете да направите разлика во промовирањето на менталното здравје!

Отворено зборувајте за менталното здравје

Не плашете се да разговарате со оние во вашиот живот за овие услови. Ако имате здравствена состојба во однесувањето, бидете отворени во врска со вашата приказна. Ова може да ги покани другите да поседуваат и да ги споделуваат своите искуства, што помага да се намали срамот поврзан со овие услови. Споделувањето на вашата приказна може да има неверојатно, позитивно влијание. Може да му дадете храброст и сила на некој друг да излезе напред и да му ја отворите вратата да тргне по патот кон закрепнување.

Едуцирајте се за менталното здравје

Искористете ја секоја можност за учење за да добиете повеќе информации за условите за ментално здравје. Можете да дознаете повеќе за секоја состојба со посета на:

Otherе најдете многу други ресурси на оваа веб-страница, вклучувајќи ги и овие онлајн модули што ќе ви даде основен преглед на многу од овие здравствени состојби во однесувањето.


Извори

1 MentalHealth.gov – Митови и факти за менталното здравје
https://www.mentalhealth.gov/basics/mental-health-myths-fact

2. Национален институт за здравство (САД); Студија за наставна програма на биолошки науки. Серија додатоци на наставната програма во НИХ[Internet]. Бетесда (МД): Национален институт за здравство (САД); 2007 година Информации за ментална болест и мозок.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20369/

3 MentalHealth.gov – Што е тоа ментално здравје?
https://www.mentalhealth.gov/basics/what-is-mental-health

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now