Патот кон закрепнување

две лица со ранец во планините - мажот и помага на жената да се качи на купот од карпи

Во еден момент, се сметаше дека менталното здравје и условите за употреба на супстанции се многу тешки, ако не и невозможни, да се надминат или управуваат. Но, сега знаеме дека поединците можат да научат да управуваат со своите здравствени услови и честопати целосно да се опоравуваат. Кога луѓето ќе го слушнат зборот „закрепнување“, може да помислат на опоравување од употребата на алкохол или дрога. Иако овој збор може да се користи во тој поглед, тоа е исто така универзален термин што значи да се врати во здравствена состојба и благосостојба.

Во однесувањето здравје, закрепнувањето…

  • е процес на промена што им помага на луѓето да се движат кон својот целосен потенцијал.
  • ги охрабрува луѓето да бидат вклучени во поставувањето и постигнувањето на нивните сопствени цели.
  • не се случува преку ноќ.
  • изгледа различно за секоја личност.
  • се фокусира на индивидуи враќајќи го чувството на цел и вредност на нивните животи.
  • не дозволува болест да дефинира некого.
  • дава надеж за иднината.

Едноставно кажано, од луѓето не се очекува само да се справат со симптомите на нивните здравствени услови, туку се охрабруваат да најдат цел и значајно да придонесат за своите заедници.

Дури и за оние на патот на опоравување, може да има релапс или враќање на несакани симптоми. Знаеме дека закрепнувањето е цикличен, а не линеарен процес. Луѓето често гледаат на релапс како неуспех, што може да предизвика индивидуи да се откажат од своите напори или да избегнат контакт со нивните здравствени даватели. Враќањето во употреба е најчесто во раното закрепнување на една личност и може да се гледа како можност за учење и раст. Поддршката во процесот на закрепнување е достапна од тренери за враќање, врсници и мрежи за поддршка како пријатели и семејство.

Перспектива на закрепнување значи да се признае дека процесот на опоравување го надминува третманот и продолжува по завршувањето на третманот.

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now