Велнес за ментално здравје

Person holding up hands in shape of a heart

Според Светската здравствена организација, менталното здравје се дефинира како „состојба на благосостојба во која индивидуата ги реализира своите сопствени способности, може да се справи со нормалните стресови на животот, да работи продуктивно и плодно и да е во состојба да направи придонес кон неговата или нејзината заедница “.

Менталното здравје опишува нечија емоционална, психолошка и социјална благосостојба. Нашето ментално здравје влијае на нашите навики во исхраната, нивото на физичка активност, однесувањето на употреба на супстанции и на тоа како размислуваме, чувствуваме и се справуваме со тешки ситуации. Со менталното здравје се среќаваме секој ден. Менталното здравје на една личност е исто толку важно како и неговото физичко здравје, а условите за ментално здравје се исто толку реални како и физичките болести. Важно е да го имате ова на ум за време на вашите разговори и интеракции со други.

Ментално здравје

Менталното здравје е составено од емоционално, социјално и психолошко здравје. Да се има позитивно ментално здравје е вредно и корисно на многу начини, вклучително:

 • Подобрување на вашето физичко здравје
 • Справување со стресот и тешките ситуации
 • Имајќи добри социјални односи
 • Да се биде поотпорен или полесно да се опоравува од тешки ситуации
 • Чувствувајќи се посреќно и поисполнето

Како физичкото здравје, една голема работа во врска со менталното здравје е тоа што со одредена работа, можете да го подобрите! Постојат многу работи што можете да ги направите за да работите на развивање на попозитивно ментално здравје. Еве неколку чекори што можете да ги преземете за да го подобрите вашето ментално здравје.

 • Остани позитивен
 • Бидете физички активни
 • Поврзете се со други
 • Одлучете што ви дава цел и продолжете да продолжите
 • Спијте многу
 • Побарајте и вежбајте нови вештини за справување
 • Медитирајте или практикувајте внимателност
 • Не плашете се да побарате стручна помош кога ви треба

Обидот да се остане ментално здрав може да биде тежок и не секогаш функционира, особено за време на висок стрес или тага. Погледнете ги овие вообичаени услови за ментално здравје за да дознаете повеќе.

Talk to Someone Now Зборувај со некој сега Talk to Someone Now

Call

Choose from a list of Counties below.

Search by city or zip code.


Click to Text

Text

Text HOME to 741741
Talk to Someone Now